KLIK for forstørrelse!

Grønlands private mønter

Udover de 7 officielle mønttyper, er der i Grønland udgivet 46 private mønter (forklarende tekst delvist fra Siegs Møntkatalog):

 

Angmagssalik 1894-1926

Disse mønter er præget på Københavns 2. officin og udgivet af Den kgl. grønlandske Handel til brug i Angmagssalik. Mønterne er således statslige og ikke private, selv om de de fleste kataloger anføres som sådanne.

De er udstanset af zink- og aluminiumsplade og har kun præg på den ene side, dog forekommer 100 og 500 øre også med præget "Am" på bagsiden. Mønterne er af zink undtagen nr. 46, der er af aluminium. Desuden kendes prøvemønter af aluminium af de lavere værdier. De her afbildede stykker hidrÝrer fra Odense bys museer.

 

Grønlandsk Minedrift

Præget 1911 hos L. Chr. Lauer, Nürnberg til brug i aktieselskabet Grønlandsk Minedrift, der udvandt kobber i Alangorssuaq i Julianehåb-distriktet. Mønterne er af forniklet zink og fremstillet følgende værdier:

 

Ivigtut

Mønterne er udstanset af zinkplade, og bagsiden er uden præg, med undtagelse af 20-kronen. Jørgen Sømod har i Møntsamleren 1/1990 søgt at dele Ivigtut-mønterne op i 3 serier:

De her afbildede stykker hidrÝrer fra Odense bys museer.

 

Ivigtut - Kryolith- Mine og Handelsselskabet

Præget 1922 på Den kgl. Mønt i København til brug i Ivigtut Kryolitbrud, hvor de anvendtes til 1957. Mønterne er af kobbernikkel og fremstillet følgende værdier:

 

Thule, Kap York

I 1910 oprettede polarforskeren Knud Rasmussen Den arktiske Station Thule og satte nedenstående mønter i cirkulation. De er alle af aluminium og fremstillet følgende værdier:

Den ovenfor afbildede 25 øre er en af de 6 værdier, der blev slået til Knud Rasmussens Thulekoloni. Eksemplaret stammer oven i købet fra Knud Rasmussens bo!

 

Øresund

Dansk firma, der havde ret til at udnytte kryolit i Ivigtut. Mønterne er udstanset af zinkplade, og kun med præg på den ene side. Der er udgivet følgende værdier:

 

Østgrønland - A. Gibbs & Sons

Engelsk firma, der havde tilladelse til handel og minedrift i Grønland. Mønterne har alle årstallet 1863 og er fremstillet i messing i følgende værdier:

Ud over mønterne konstrueredes også et flag over Østgrønland for at symbolisere firmaets officielle status:

 

 


Litteratur:


Tilbage til Dansk Mønts forside