Spørgesiden

Vi får af og til spørgsmål. Ofte kan vi besvare dem uden videre, men heldigvis kommer der også vanskelige og spændende spørgsmål, som kræver undersøgelser og/eller hjælp udefra.

Den almindeligste type spørgsmål vi får lyder: "Jeg har fundet/fået/arvet en mønt (beskrivelse) - hvad er den værd?" Vort svar er normalt skuffende - de færreste kan sælge den pågældende mønt og trække sig tilbage til en tropeø og leve af pengene... Generelt henviser vi til Siegs møntkataloger, som er tilgængelige på ethvert bibliotek (under decimalklassenummer 90.88, som er numismatik = læren om mønter) og som prissætter alle danske mønter efter 1533. Der er her tale om ca. købspriser hos en mønthandler - hvis man skal sælge til samme mønthandler, er salgsprisen sjældent mere end ca. 1/3, forudsat at han overhovedet vil købe. Måske har han allerede bagbutikken fyldt af den pågældende mønttype. Det vil for eksempel gælde de 20 kroner jubilæums/temamønter, der er udgivet under Margrethe 2. i forskellige anledninger. De er alle præget i et oplag på 1 million eksemplarer og bliver aldrig mere værd end de 20 kroner, der står på den...

Spørgsmål om fremmede landes mønter og pengesedler ligger uden for vort emne.

Men der kommer heldigvis som sagt også andre henvendelser! Vi vil gerne på denne side medtage spørgsmål, der kan være af almindelig interesse, og naturligvis også dem, vi ikke selv kan svare på.
"Efterlysninger" (ikke køb og salg) vil vi også medtage.

Videre til spørgsmålene:
Nyeste indslag på 6. spørgeside" - med og uden svar - KLIK her!
Tidligere indslag på 5. spørgeside" - med og uden svar - KLIK her!
Tidligere indslag på "4. spørgeside" - med og uden svar - KLIK her!
Tidligere indslag på "3. spørgeside" - med og uden svar - KLIK her!
Tidligere indslag på "2. spørgeside" - med og uden svar - KLIK her!
Ældste indslag på "1. spørgeside" - med og uden svar - KLIK her!


Vi hører meget gerne fra vore læsere - hjælp os! Send os en mail.


Tilbage til Dansk Mønts forside.