Danmarks dyreste mønt

Danmarks dyreste mønt(er) findes uden tvivl på Nationalmuseet - men de kommer forhåbentlig aldrig i handel!
Den hidtil dyreste i handlen fra det nuværende Danmark er Christian 4.s portugaløser (Hede 9).

Chr. IV, Hede 9, portugaløser u. år.

Mønten stammede fra Secks samling, og blev solgt på Bruun Rasmussens auktion i marts 1991, for kr. 440.000 excl. salær og moms, og igen på Thomas Høilands Auktion 10, d. 17. november 2000 for 550.000 kr.

Det kan tilføjes at selv om der er solgt lige så sjældne eller mere sjældne danske mønter end portugaløseren har disse ikke opnået nær så høje priser. For prisdannelsen er sjældenheden naturligvis vigtig, men samlerinteressen er lige så betydningsfuld. F. eks. er der ikke mange der samler på tidlige middelaldermønter, hvorfor priserne ikke er så høje, medens der er vældig mange, der samler nyere årgangsmønter, hvilket giver høje priser for ret almindelige mønter i ucirkuleret kvalitet.

Medtager vi de (dansk-)norske mønter, blev der sat en bemærkelsesværdig rekord ved den første Zinck-auktion den 26. april 2001. Her opnåede Frederik 3.s tredobbelte speciedaler 1652 fra Christiania (Hede Norge 16) - foruden eksemplaret i Den kgl. Mønt- og Medaillesamling kendes kun dette eksemplar - den formidable pris af 800.000 kr. i hammerslag. Der var stilhed i salen - auktionen foregik på Børsen i København - mens flere pengestærke nordmænd sloges om stykket, men efter hammerslaget brød bifaldet løs.


Tilbage til møntrekorder
Tilbage til Dansk Mønt