Postskillemønt og Frimærkepenge

Postskillemønt blev fremstillet i Sønderjylland efter genforeningen i 1920, pga mangel på småpenge. 10 og 25 øres frimærker (AFA 112 og 101) blev indesluttet mellem et stykke klart celluloid og en blikkapsel, alle med påtrykt tobaksreklame. Der kendes 10 forskellige reklamer: Capstan, Cora, Cremo, Encore, Flag, Melba, Moss Rose, Nebo, Omar og Star. (Se Siegs møntkatalog 1974, side 62). 134.102 10-øre og 109.128 25-øre er ikke inddraget, men mange er utvivlsomt gået til grunde, bl.a. ved at frimærkesamlere har udtaget mærkerne, der i postfrisk stand er relativt dyre!

 


 

Frimærkepenge var ikke mønter, men nødbetalingsmidler, der fremstilledes i besættelsestidens Danmark pga. mangel på skillemønt. De bestod normalt af et enøres frimærke (AFA 196a) - 2, 5 og 10 øre (AFA 197a, 246 og 248a) kendes også - indlagt i en lille cellofankuvert sammen med en lille papirreklame. Ideen kom fra direktør Johnsen, Always Radio. Der kendes ca. 2000 forskellige reklamer, normalt fremstillet til formålet. "Ginge"-reklamen er speciel ved at man har brugt barberbladets almindelige embalage til reklamebagsiden! Der kendes ikke noget oplagstal og der har aldrig været nogen egentlig inddragelse af disse frimærkepenge.

Begge typer ligger på grænsen mellem private og offentlige betalingsmidler. Begge er fremstillet på privat basis, men benytter sig af det offentliges frimærker. Frimærkerne er naturligvis ubrugte og kunne uden videre besvær tages ud og bruges til frankering.

 


Litteratur:


Tilbage til Ordbogen
Tilbage til Dansk Mønts forside