Nedenstående artikel er velvilligst stillet til rådighed for Dansk Mønt af Uno Barner Jensens hjemmeside.

Falsk 1 fano 1818 fra Trankebar

af Uno Barner Jensen

Falske mønter fra Trankebar, har der været skrevet en del om (1). Fælles for de omtalte falske mønter har været, at de alle var fremstillet i perioden omkring 1930, medens kendskabet til at de var falske, først er anerkendt de seneste år. Et fælles træk ved de hidtil kendte falske mønter har været, at de var unikke blymønter og ikke direkte efterlignede en eksisterende type og tilsyneladende, ved hjælp af gravering og en senere "afsyring", har været fremstillet over en anden blymønt.

Gennem den sidste snes år er der dog også fremkommet enkelte falske blymønter, nogle typer i serier. Fælles for de nyere falske blvmønter er, at de er støbt over en model, som er fremstillet efter en ægte mønt. For kendere af trankebarmønter er det næsten altid tydeligt at se, der er tale om en falsk mønt, men for ikke kyndige og måske specielt for turister som kommer til Trankebar, vil der være fare for at købe en falsk trankebarmønt. Indtil videre har jeg kun kendskab til at en enkelt sjælden blymønt har været offentlig til salg på auktion (2) i Danmark, uden auktionsfirmaet var vidende om dette. De fleste trankebarmønter kommer da også til Danmark via erfarne kendere, hvor den slags udskud frasorteres. Faren for en turistimport er derimod til stede, specielt med de efterhånden flere og større hold, som rejser til Sydindien og Trankebar. De færreste har kendskab til mønterne, men vil gerne købe danske mønter med sig hjem som souvenir. I første omgang sker der ikke noget ved dette fordi disse mønter gemmes. Men på et tidspunkt vil mønterne måske komme til salg og dermed vil der også være reel fare for at der kommer enkelte falske mønter frem i dagens lys.

Indtil videre er de kendte nutidige falske mønter støbt i bly. Selv kobbermønter er blevet forfalsket i bly (3). Men for nylig modtog jeg et par usædvanlige forfalskninger, som der er god grund til at advare imod. Det drejer sig om Frederik 6's 1 fano fra 1818, som er fremstillet med forfalskede stempler. Jeg har modtaget to stykker med ca. 1 måneds mellemrum, fremstillet med de samme stempler, og tilvejebragt fra forskellige personer. Der et derfor al mulig grund til at tro, der er fremstillet adskillige at denne type. Fano'en fra 1818 hører til blandt de mere sjældne og eftertragtede mønter, og har derfor en noget højere pris på markedet end mange af de øvrige mønter fra Trankebar. Umiddelbart kan mønten se ægte ud og er derfor farlig for den ikke kyndige. Blanketten er tynd, næsten cirkelrund og hele præget med på begge sider. I kanten kan der på de nu modtagne eksemplarer, tydeligt ses filespor hele vejen rundt om mønten. Blanketten er sikkert stanset ud, og for at fjerne den skarpe kant, har man forsøgt at runde kanten ved filing. Det at hele indskrift og perlering er med på begge sider er også usædvanligt, men jo dygtigere producenten bliver vil denne detalje måske også ændre sig hen ad vejen. Jeg har ikke undersøgt metallet, men det ligner sølv og vægten holder sig på det 1 fano 1818 normalt skal veje. Der er mange andre tydelige kendetegn på de falske eksemplarer, men for ikke at give for mange af disse videre til producenten, skal jeg her kun fremhæve en enkelt ved stemplet. På såvel for- som bagsidens perlering forekommer et lille mærke mellem perlerne i perleringen ud for kl. 12.01, hvilket ses tydeligt på det forstørrede fotografi.

Et af kendetegnene på den falske 1 fano 1818, er mærket på såvel for- som bagside, mellem perlerne i perleringen ud for kl. 12.01.

Foranstående giver ingen grund til panik blandt samlere. Faren for at købe falske mønter er ikke særlig stor. De fleste trankebarmønter kommer til landet via erfarne samlere, og mønthandlerne vil ikke bevidst sælge en falsk trankebarmønt. Der er derfor al mulig grund til at offentliggøre den viden man er i besiddelse af, når der er tale om falske mønter. Derved får alle samlere og handlere mulighed for samme viden og kan tage forholdsregler på samme måde, som gælder de øvrige falske mønter vi har set, bl.a. fra Danmark (4).

(NNUM 1992 side 65-66)


Noter:


Tilbage til Dansk Mønt