Nedenstående artikel er velvilligst stillet til rådighed for Dansk Mønt af Uno Barner Jensens hjemmeside.

Historisk 1 kas 1780 - og lidt om øvrige 1 kas fra Trankebar

af Uno Barner Jensen

På en nylig afholdt møntauktion i København (1), fik samlerne mulighed for at erhverve sig en større portion 1 kas 1780, UBJ 359 (2). I alt var der tale om 175 stk fordelt på 3 lot, og da der var tre forskellige købere til de tre lot, vil der derfor nu være større chance for, at flere samlere kan få sig en 1 kas 1780 i samlingen, en mulighed der hidtil kun har været tilgængelig for de få samlere.

I stort set de fleste gamle danske samlinger, hvor der også var mønter fra Trankebar, lå der en 1 kas fra 1780. Enkelte eksempler på dette kan ses af auktionskatalogerne fra f eks. Timm i 1831, Generalmajor v. Krebers samling i 1841, O. Devegge 1867, Thomsen i 1871, A. Benzon i 1888 (2 stk) og op gennem årene har den været til salg i Numismatisk Forening/Dansk Numismatisk Forening ca. en halv snes gange.

Det har i mange år været kendt, at 1 kas 1780 eksisterede i en hel del eksemplarer. Det kan derfor undre lidt, at ingen katalogudgivere tidligere har fortalt det i deres kataloger. Desværre må jeg også selv konstatere at mit seneste katalog (3) er i besiddelse af denne mangel, selvom 1 kas 1780 i det forrige katalog (4) var blevet betegnet som en "N-mønt", dvs kendt i over 200 eksemplarer.

Funck-Rasmussen fortæller ikke noget i sit katalog (5) om sjældenhed eller kendskab til et større antal af denne mønt og har heller ikke registreret det i sin egen kartotekskortsamling Selv i sit specielle eksemplar af sin egen bog, med mange notater, har han ikke anført det.

Olav Bonefeld skrev en artikel i Jydske Tidende d. 9.12.1973 med titlen "Om mønters proveniens", hvor han fortæller om sit eget eksemplar af 1 kas 1780 og samtidig om baggrunden for kendskabet til et større antal og henviser samtidig til Wilcke.

Historien bag 1 kas 1780

I Danmark havde man overvejet, i stedet for at sende statstilskuddet i guld og sølv til Trankebar, at lade metallet udmønte hjemme, med de mulige økonomiske fordele dette kunne indebære. Man bad derfor Governementet i Trankebar om en nærmere redegørelse for hele møntvæsenets tilstand i Dansk Ostindien. Denne erklæring afgaves fra Trankebar den 20. oktober 1781 og indeholder en skildring af pengevæsenet i Indien. Sammen med redegørelsen hjemsendtes de møntsorter som var mest gangbare i området i og omkring Trankebar. Foruden forskellige pagoder i guld, rupier og fanoer i sølv, hjemsendtes et antal 10, 4, 2 og 1 kas i kobber, heriblandt 772 stk 1 kas (6) + (7).

Det fremgår ikke af erklæringen med hvilke årstal disse 1 kas er præget, men i den Kgl. Mønt- og Medaillesamling forefindes et eksemplar af 1 kas 1780. Når man gennemser den korrespondance (8), som Det Kgl. Mønt- og Medaille Cabinet havde med Kommercekollegiet, erfarer man der har været en vis interesse for mønterne fra Trankebar i datidens København og det er lykkedes at få en pæn repræsentation af de kurserende Trankermønter på Cabinettet.

Den 26. august 1784 skrev den kommission, som ordnede kabinettet i de nye lokaler på Rosenborg, til chefen, overhofmarskal Numsen: "Da man haver bragt i Erfaring, at det Kongelige Oeconomie og Commerce Collegium skal fra Ost-lndien have ladet komme en deel der gangbare danske Mynter af Hans Majestæts Kong Christian den Syvendes Præg og hvoraf i det Kongelige Mynt- og Medaille Cabinet ikke noget Stykke forefindes, saa give vi os herved den Frihed ydmygst at anmode det måtte behage Deres Excellense ved velbemeldte Collegio at udvirke, at af fornævnte Mynt-Sorter et Stykke af hvert Slags og hvert Aar til Forvaring i det Kongelige Mynt og Medaille Cabinet kunde blive afgivet".

Den 6. november samme år kunne Kommercekollegiet fremsende en lille samling på 25 trankebarmønter samt løfte om mere. Følgebrevet til Numsen var meget velvilligt og indeholdt samtidig specificeret fortegnelse over de udleverede mønter, hvoraf der var forskellige årstal af 2 og 1 royaliner, 10 og 4 kas, men derimod kun et årstal for hhv. 2 og 1 kas, nemlig 1780.

Af foranstående kan udledes at samtlige de 772 stk 1 kas og 320 stk 2 kas, som blev sendt fra Trankebar i 1781, alle var med årstallet 1780.

Der er yderligere det specielle ved de hjemsendte 1 og 2 kas 1780, at de er præget med kompagniets mærke, kronet sammenskrevet DAC, skønt kompagniet havde overdraget kolonien til kongen i 1777.

Wilcke har i en note (9) givet forklaring på en æske aldeles nyslagne Chr. VII 1 kas, som for nogle år siden kom for dagens lys og erhvervedes af den kendte samler Grosserer L. E. Bruun og henviser samtidig til L. E. Bruuns dubletauktion i 1925. På denne auktion blev der dog kun solgt 2 stk. Historien fortæller ikke noget om hvor mange 1 kas fra 1780 L. E. Bruun erhvervede, men i fortegnelsen over J. G. Guildals samling af danske mønter og pengesedler fra 1920, noteres der for 1 kas 1780; har tidligere været anset for sjælden, men kendes nu i ca. 250 eksemplarer.

Hvor mange af de 772 stk 1 kas fra 1780 der har overlevet til i dag, har det ikke været mig mulig at finde information om, men der eksisterer sikkert nogle stykker mere ud over de eksemplarer der har cirkuleret rundt i de forskellige samlinger de sidste 200 år og de 175 stk, som blev solgt i tre lot på auktion hos Kunsthallen tirsdag den 10. december 1996.

Hvad de registrerede 1 kas fra 1780 fortæller

Da jeg selv erhvervede et lot bestående af 50 stk 1 kas 1780 fik jeg også muligheden for at få en samlet registrering af et større ensartet materiale, som måske yderligere kunne dokumentere at 1 kas 1780 er udmøntet som "prøvemønt", med det formål at sende disse til Danmark, som eksempler på mønter præget i Trankebar.

Alle mønterne er rene og pæne i overfladen og bærer ingen tegn på slitage. Enkelte er svagt prægede og nogle lidt skævt centreret, hvilket svarer til øvrige kendte 1 kas fra Chr. 7. Ved at undersøge blanketterne tyder alt på, en enkelt undtaget, at alle er fremstillet af støbte blanketter. Enkelte er med store blanketrevner, hvori kan ses deformation af metallet, som tyder på kugleformede blanketter. Der er ikke fundet tegn på rester af en kant, stammende fra en støbeform, som tidligere er påvist for blymønternes vedkommende (10).

Alle mønter er præget med de samme stempler.

Mine registreringer af 1 kas 1780 giver flg. hovedtal:

Fordelingen af 53 vejede mønter fremgår af grafen fig. 1. Mønterne er vejet på en mekanisk vægt.

Fig. 1

Ved at sammenligne vejningerne med de tilsvarende 1 kas præget i årene 1767 - 1777, viser det sig at vægten for 1780 er en lille smule højere end de tidligere prægede, hvilket fremgår af grafen fig. 2. Sammenligner man samtlige udmøntede 1 kas i kobber fra Fr. 3 til og med Fr. 6, er den lille stigning i vægten for 1780 ikke særlig markant, men måske en lille antydning af en speciel udmøntning jvnf. grafen fig. 3.

Fig. 2

Fig. 3

Af 1 kas 1780 har jeg på nuværende tidspunkt ikke hørt om fund i Trankebar, hvilket hjælper på formodningen om at den kun er udmøntet for at blive sendt til Danmark. Da det samme formodes at være tilfældet med 2 kas 1780, er jeg lidt usikker på denne konstatering. Jeg har gennem tiden modtaget 2 stk 2 kas 1780, som er fundet i Trankebar og som begge tydeligt bærer præg af at have været i cirkulation.

De tilgængelige 1 kas 1780 er også undersøgt for stempelstilling ved prægningen. Som for alle øvrige mønter præget i Trankebar, er stempelstillingen for de undersøgte 1 kas tilfældig og stort set ligelig fordelt hele vejen rundt med uret, dog er der en lille overvægt mellem kl. 10 og 2.

Men uanset hvad der kan findes af yderligere oplysninger om denne lille kobbermønt fra Trankebar, så er det en mønt med en god historie i sig, en mønt med en klar og tydelig proveniens, og en mønt som det er en fornøjelse at have, selv i flere eksemplarer, i sin samling.

(Møntsamleren nr. 1, 1997 og Samlerforum/Nyt nr. 10, februar 1997)


Noter


Tilbage til Dansk Mønt