En kussemønt fra 1829

af Jørgen Sømod

De kendte enskillinger fra 1771 omdannet således, at det kongelige monogram er blevet til en kronet eller ukronet vagina, er traditionelt henført til at have en forbindelse med grev Struensees forhold til dronningen. Hvad der i denne forbindelse synes hidtil overset, er den omstændighed, at hvis ændringen var gjort i det for parret skæbnesvangre år 1772, skulle som mønt kun kunne være anvendt den særlige udgave af enskillingen, der i samlerkredse kaldes Schimmelmann.

Imidlertid er fremkommet en slesvig-holstensk sechsling 1787 der har punktgraveret en kronet kusse (1) på møntens ordinære monogramside og ved siderne L E samt derunder 1829. På møntens tekstside er graveret KL under en kongekrone. Såvel de omdannede mønter fra 1771, som sechslingen 1787 må antages at have forbindelse til den samme hændelse eller episode. Bogstaverne LE og KL må sammen med kongekronen referere til en eller to personer i kongehuset eller personer nært knyttet dertil.

Årstallet 1829 udelukker skandalen omkring Struensee. Imidlertid skete 9.december 1829 nok så celeber en ting: Kong Frederik VI's mangeårige mætresse, Bente Rafsted, datter af en borer på Holmen og nu kaldet fru Frederikke Dannemann blev ophøjet til rangsperson på linie med oberstinder og deres fælles fire børn blev ophøjet i adelsstanden.

Umiddelbart kan bogstaverne LE og KL ikke sættes i forbindelse med fru Dannemann, men udelukkes kan det på ingen måde. Vi ved, at ophøjelsen skabte vild forargelse i datidens København, men vi kender ikke de øgennavne, man kan have påhæftet hende.

(1999)


Note:


Tilbage til Dansk Mønt