KLIK for forstørrelse!

Børnehjælpsdagens spillemærke

af Jørgen Sømod

Den selvejende velgørende institution Børnehjælpsdagen stiftedes 1904 og siden har man en dag hvert år afholdt dette arrangement, hvor man på en lang række pladser i det storkøbenhavnske område har opstillet boder og hvoriblandt der også ses farvespil, hvortil der anvendes spillemærker. Børnehjælpsdagens Avis 1961 afbilder et sådant spillemærke og meddeler: kan anvendes i alle Børnehjælpsdagens forretninger. Motivet Lillebror er tegnet af Herluf Jensenius (1888-1966) i forskellige udgaver, første gang i 1923. Den endelige udgave, som også ses på spillemærket er fra 1928. Jensenius meddelte: Ham kender jeg nemlig godt! Han gik ude i Gasværksvejens Skole, hvor jeg underviste som kommunelærer i en halv snes år. Og han bor i en baggård i Istedgade.

 

Originalmodel af zink. Alt er ligesom stemplet spejlvendt. Mange af detaillerne findes slet ikke på modellen. Her vist i 25% størrelse.

 

Prægestemplerne til spillemærket blev omkring 1958 skåret af gravør Max Schönberg hos gravørmester Benthin Thorup Pedersen, Borgergade 14, København K. De grove træk er udført på basis af en stor model af zink, som så med pantograf er blevet nedsat til den rette størrelse. Derefter er stemplerne mesterligt blevet efterbehandlet med stikkel.

Såvel den samlede komposition, som detailarbejderne er så godt udført, at spillemærket må betegnes som den mest vellykkede danske polet i det tyvende århundrede.

Prægningen udførtes hos H. Kibsgaard Mikkelsen, Ravnsborggade 2,4, København N, hvor stemplerne, der er signeret BTP, er arkiveret under numrene 946 og 947.

 

Børnehjælpsdagens Avis 1961

 

Foruden en større produktion af spillemærker af messing, blev et mindre oplag af uoplyste årsager desuden forsølvet.

Spillemærket er set anvendt ihvertfald indtil 1989.

 

25 øre
Forside præget: c BØRNEHJÆLPSDAGEN o | i midten portræt af "Lillebror".
Bagside præget: c SPILLEMÆRKE | 25 | to hestesko
Messing eventuelt forsølvet messing, 24 mm

 

Herluf Jensenius' udgave af "Lillebror" 1923

 

Herluf Jensenius' endelige udgave af "Lillebror" 1928

(2001)


Tilbage til Dansk Mønts forside