KLIK for forstørrelse!

Ole Rømer (1644-1710)

Ole Rømer var astronom og embedsmand. Han er portrætteret på forsiden af DOP 143/144. Desuden er han mindet i møntserien fra 2013. I denne anledning skrev Den kongelige Mønt bl.a.:

"I 1675 under et ophold i Frankrig påviste Ole Rømer som den første videnskabsmand, at lyset ikke udbreder sig øjeblikkeligt, men med en endelig hastighed. Rømer kaldte det selv, at lyset ”tøver”. Rømer beregnede, at det tog lyset mellem 8 og 11 minutter at tilbagelægge afstanden mellem solen og Jorden. Den præcise tid er 8 minutter og 20 sekunder, så det var en meget præcis måling, Rømer var i stand til at udføre.

Få år efter opdagelsen blev Rømer i 1681 kaldt hjem til Danmark af Christian V for at blive professor i astronomi og direktør for Rundetårn.

Rømer arbejdede ikke kun som videnskabsmand. I 1680’erne ensrettede han mål og vægt for hele landet. Rømer bestred en række hverv som politi-, brand-, og borgmester i København, ligesom han i en periode var højesteretsdommer. Ole Rømer sørgede derudover for, at Danmark i 1700 overgik til den gregorianske kalender."

 

DOP 143


Litteratur:


Tilbage til Persongalleriet
Tilbage til Dansk Mønts forside