Sådan skrives der om Mønthuset Danmark

[Note fra Dansk Mønt 2023: Nedenstående indlæg er fra 2009-2012 og er naturligvis øjebliksbilleder - meget kan være ændret siden da.
Potentielle kunder til Mønthuset Danmarks produkter kan orientere sig om firmaets aktuelle ry og rygte på Trustpilot]

 

Vi har efterhånden fået flere henvendelser om Mønthuset Danmark og har derfor samlet lidt af hvad forskellige mener om firmaets forretningsmetoder.

Men lad os først lige skaffe lidt faste rammer rent sprogligt, det kniber nemlig lidt med ordenes rette anvendelse - ikke bare i firmaets reklamer, men også i kommentarerne til firmaets forretningsmetoder.

En MØNT er i følge Ordbog over det danske Sprog "Et med præg forsynet metalstykke, der kan anvendes som omsætnings- og betalingsmiddel". Det vil de fleste numismatikere nok mene, er en utilstrækkelig definition. Det skal i hvert fald tilføjes, at mønten skal være udgivet af en officiel myndighed - I Danmark Nationalbanken/Den Kongelige Mønt. Nogle vil endda mene, at den også skal være udgivet med det formål at blive anvendt som omsætnings- og betalingsmiddel. Der findes også privatmønter, poletter o.a. som opfylder kravet "Et med præg forsynet metalstykke, der kan anvendes som omsætnings- og betalingsmiddel". Det korte af det lange er, at der desværre ikke findes en 100 procent entydig definition.

MEDAILLER adskiller sig fra mønter ved ikke at være betalingsmidler. De tjener alene som erindringsgenstande under en eller anden form, det være sig minde over en person eller en begivenhed. En meget lille del af medaillerne er officielle medailler, der er udgivet af Den Kongelige Mønt, men en medaille er ikke en officiel medaille, bare fordi den er fremstillet på Den Kongelige Mønt.

Ordet KOPI i forbindelse med mønter er desværre heller ikke særligt veldefineret. En kopi bør være en præsis gengivelse af den givne mønt, f.eks. en afstøbning - naturligvis med et indslået KOPI, som alle seriøse kopier har. Eksempelvis burde man bruge ordet "efterligning" om den Christian IV portugaløser, som Mønthuset udbyder til salg i øjeblikket.

Det skal også nævnes, at alle mønter udgivet af Nationalbanken/Den Kongelige Mønt er gyldige betalingsmidler og er gangbare, hvis pålydende er 50 øre eller derover (undtagen halvkronen 1924-1940 og alle prøvemønter). Det gælder også f.eks. den nyligt udgivne 500-krone. Det kan godt være, at man vil få besvær med at få lov til at betale med den i mange forretninger, men de handlende er faktisk i følge møntloven forpligtiget at at modtage den. Dette gælder i øvrigt også færøske pengesedler.

Det er altså sikkert nok at betale 100 kroner for 100-krone-polarmønten, som Mønthuset Danmark solgte den for sidste år - hvis man lige ser bort fra alt det besvær og de udgifter, man kan rende ind i efterfølgende. Meningen med salget var naturligvis at lokke køberne i kundekartoteket.

 

Artikler med kritik af Mønthuset Danmark [note: flere af nedenstående links er i 2023 ikke længere aktive]:

 

Sidste:
9. januar 2012
Mønthuset er næsten altid god for en lille historie: "Jubilæumsmedalje belagt med 24K rent guld - hylder Dronning Margrethes 40-års regeringsjubilæum!"
Absolut ingen kritik af at hylde vor regent fra Dansk Mønts side, men at det gøres som det gøres er ikke uden for diskussion. Man fremhæver gentagne gange at produktet er slået på Den Kongelige Mønt og det kan nok kun forklares som et forsøg på at bilde eventuelle købere ind at her er tale om en officiel udgivelse. Det er der ikke. Alle kan få lignende produkt fremstillet på Den Kongelige Mønt, og det bliver det ikke spor officielt af.
Denne private medalje kan erhverves for 149 kr. alt incl. - nej excl. besværet med at framelde sig kommende produkter.
Denne private medalje fås også i "ægte guld" - det vil her sige 585 promille. Prisen er 1495 kr. eller en finguldpris på 2554 kr./gram. Til sammenligning sælger Mønthuset selv Christian IX 20 kr. til en finguldpris på 433 kr./gram. Den 20-krone kan du få billigere hos alle almindelige mønthandlere. Aktuelle guldpriser kan du finde her.
Som en helt speciel vare sælges ½-kroner 1924-1940 belagt med guld og platin for 149 kr. Der er næppe tvivl om at det må betragtes som ødelæggelse af kongens mønt, hvis det ikke lige var fordi mønten blev ugyldiggjort 31/12 1942. Mønthuset har nok overset at mønten stadig er gangbar på Færøerne, hvorfor vi nok har med en lovovertrædelse at gøre?

24. februar 2010
Vi skrev i ovenstående indlæg "Mønthuset Danmark sælger mønter til – ja, til hvem? - Dansk Mønt" Mønthuset Danmark har en adresse, men kunder er ikke velkomne.
Men hvilken adresse? Strandvejen 102 E, 2900 Hellerup var det den gang, men den er nu forsvundet fra (de fleste af) deres websider. Tjekker man telefonnummeret 77 30 20 10 er adressen stadig Strandvejen 102 E, men de er flyttet og vi kan oplyse at den nye adresse er Vestergade 18E, 1456 København K. Hvorfor skal det være hemmeligt?
Og vi kan vel lige tage et af firmaets fantastiske tilbud med med det samme: Hækkerupsættet - dvs. de aldrig i cirkulation bragte bronce 1- og 2øre fra 1960 - 66. Prisen er beskedne 695 kr. I skrivende stund er prisen på QXL ca. 45 kr., men så er de ikke i en fin trækasse fra Mønthuset. Så hvis du brænder efter at give 650 kr. for en lille trækasse, så er det lige sagen.

18. januar 2010
Igen et af Mønthusets bemærkelsesværdige tilbud:
Den sidste 25-øre betrukket med 99% rent guld
Christian X's 1-øre 1941-46 (krigsmønt)
Margrete II's 10-krone for Siriuspatruljen
Christian X's 25-øre 1924-47
Fordelagtig pris på kun 75 kr.

Oversat til dansk:
Numismatisk ødelagt eksemplar af den sidste 25-øre.
Christian X's 1-øre du får sansynligvis en fra 1941-44 - værdi max. 5 kr.
Margrete II's 10-krone, Siriuspatruljen - værdi 10 kr.
Christian X's 25-øre 1924-47 - du får sansynligvis en af de billige til max. 25 kr.
Køb mønter til en katalogværdi af ca. 40 kr. for 75 kr.
Det kan teoretisk set ske at du får mønter for mere end 75 kr. i katalogværdi, chancen er der, men gæt selv hvor stor den er. Husk også på at katalogpriser for almindelige mønter er høje i forhold til hvad du sædvanligvis kan erhverve mønterne for, og meget højere - 3 til 10 gange - end det du kan sælge dem for.
. . . og hvorfor skal mønterne vises i indbyrdes forkert størrelse?

29. marts 2009
1 skilling 1771 spøger igen på Mønthusets netreklamer. Under et billede af Christian IV (?) står bl.a.
"Første danske mønt præget i kobber". Hvor har mønthusets eksperter det fra? Der er så mange danske kobbermønter før 1771 at vi ikke engang gider give eksempler.
"Pris kun 95 kr. . . . Normalpris 695 kr. - Spar 600 kr.". Mønten er Danmarks mest almindelige gamle mønt, slået i ikke mindre end 55 mio. eksemplarer og kan derfor erhverves hos enhver mønthandler for i hvert tilfælde under 100 kr. I skrivende stund er der ikke mindre end 15 til salg på QXL, hvoraf kun en er til over 100 kr. Mønter pænt over gennemsnitlig kvalitet kan nå lidt højere priser, men Dansk Mønts redaktion kan ikke huske at de nogen sinde har set en gå i nærheden af 695 kr. Der findes eksemplarer med stavefejl - de kan nå den angivne pris.

30. marts 2009
"Få den nye erindringsmønt for kongeskibet for kun 20 kr." og videre "20 kr. for 20 kr. - er risikofrit" Det sidste er unægtelig sandt nok, men købet bringer dig i Mønthusets kundekartotek, og du kan læse i ovenstående link hvad det kan betyde af besvær. I din bank kan du også få den for 20 kr. og ligeledes i ucirkuleret kvalitet - desuden helt uden efterfølgende besvær.
"Mønten kan kun stige i værdi" skriver mønthuset. Mønten slås som de øvrige i skibsserien i 1 mio. eksemplarer - så kan du selv gætte på hvor meget mere den kan blive værd inden for din levetid.
"Første royale mønt i 4 år" - vores dronning opfatter vi som særdeles royal, og hun er da på mønterne hvert år!

15. april 2009
Undersøg selv Mønthusets påstand om at køb af deres forskellige medaljer er en god investering: Tag f.eks. Medaljeserien "Danmarks historie" der sælges til 295 kr./stk. Gå ind på Thomas Høilands Auktioner, klik på "Online Møntauktion" og derefter klik på "Resultater" og søg på "Danmarks historie" eller "Mønthuset". Her finder du de sidste mange hammerslag på mønter der er købt for 295 kr. Hammerslagene ligger mellem 85 og 150 kr.! Prøv selv de øvrige serier.


Tilbage til Dansk Mønts forside