Margrethe 2., 200 kroner København 1997

Forside: stående portræt, bagside: det store rigsvåben Præget i anledning af Margrethe 2.s 25 års regeringsjubilæum. Oplag 60.022 stk.
(Sieg 124)

I anledning af Dronningens 25-års regeringsjubilæum den 14. januar 1997 blev der udsendt en erindringsmønt. Den blevfremstillet i to udgaver - en 20-krone og en 200-krone. 20-kronen er i samme materiale som den almindelige 20-krone. Den blev præget i 1 million eksemplarer. 200-kronen, der er ca. 1 cm større end 20-kronen, er af finsølv, og blev præget i 60.022 eksemplarer. Traditionelt afbildes Dronningens portræt på mønter, men på disse mønter vises Dronningen stående i lang kjole og med elefantordenskæde. På trods af det lille format er det lykkedes at fastholde klare ansigtstræk.

Mønternes forside er bl.a. inspireret af mønter udsendt af Christian IV, der viser kongen stående med scepter og krone. På mønternes bagside vises det danske rigsvåben. Den lille mønt - 20-kronen - har et lille rigsvåben, der også kaldes statsvåbenet, og den store 200-krone har det store rigsvåben, der også kaldes det kongelige våben. Det lille rigsvåben er et skjold med tre kronede løver og ni hjerter. På skjoldet hviler kongekronen. I det store rigsvåben er skjoldet opdelt i fire felter af et Dannebrogskors. To felter er ens og viser som det lille rigsvåben Danmarks tre løver og ni hjerter. Et felt viser Sønderjyllands to løver, og et felt er opdelt i tre mindre felter, der viser Færøernes vædder, Grønlands bjørn og tre kroner (der symboliserer Kalmarunionen). I midten er der et felt med de oldenborgske bjælker. På skjoldet hviler kongekronen.

Det store rigsvåben fik sin nuværende komposition i 1972, og havde således også 25-års jubilæum i 1997, og det har været en medvirkende årsag til at bruge dette motiv på 200-kronemønten. Erindringsmønten er udformet af medaljør Jan Petersen og fremstillet af Den Kgl. Mønt."

Kilde: Danmarks Nationalbanks hjemmeside


Litteratur:


Tilbage til Dansk Mønt