KLIK for forstørrelse!

Margrethe 2.,
20 kroner 2010, København

Skibsmønter
Ottende mønt: Kajak og Konebåd

29. november 2010 udsendte Nationalbanken en ny 20-kronemønt med Kajak-Konebåd som motiv. Mønten med Kajak-Konebåd udsendes i et oplag på 0,8 mio. stk., som sættes i almindelig omløb.

Kajakken er en næsten 4000 år gammel bådtype, som har sin oprindelse netop i Grønland. Den var tidligere livsnødvendig for inuitterne, som brugte den til jagt på blandt andet sæler.

Konebåden blev roet af kvinderne og var sommerens transportmiddel. Båden blev fyldt med børn, sommertelte, husgeråd og evt. hunde. Sidst på sommeren vendte båden hjem, tungt læsset med jagtbytte og vinterforråd.

Motivet på den nye skibsmønt er udarbejdet af billedhuggeren, Niels Motzfeldt der har skabt et fint relief med en Kajak - Konebåd på havet. Kunstneren har tidligere fremstillet motiverne til mønterne med "Tre Brødre" og "Isbjørn".

(Nationalbanken)

 

Men da den første voksmodel ankom med posten til Danmark, var den gået i tusind stykker. Heldigvis lykkedes det en medarbejder på den Kongelige Mønt at samle modellen igen med pincet. Og efterfølgende blev modellen 3D-skannet.

Forinden havde Niels Motzfeldt fået besked på, at han måtte lave en ny mønt. Nationalbanken var imidlertid ikke lige så tilfreds med mønt nummer to, og det var derfor en stor lettelse for alle, at det lykkedes at genskabe den oprindelige mønt.

 

 


Tilbage til Dansk Mønts forside