Hvad enten man interesserer sig for de historiske eller andre aspekter af møntsamleriet, har mønterne fra DVI altid været interessante.
Det spændende ligger bl.a. i, at mange forhold endnu er uafklarede, og at nye oplysninger dukker op.
Forleden dag var jeg en tur på biblioteket, og stødte her tilfældigt på en bog, der indeholdt et optryk af en beskrivelse af DVI fra 1740’erne af J. L. Carstens, hidrørende fra marinens bibliotek. I sin bog om DVI nævner Sømod en del kilder af forskellige forfattere, men ikke denne, da marinens bibliotek vel ikke har indgået i undersøgelserne.
Faktisk slutter Carstens med en beskrivelse af møntforholdene, der kaster nyt lys over 1-og 2-skillingenes skæbne, og samtidig omtaler hidtil ukendte mønter, en privatudmøntning på øerne fra ca. 1730.
Om 1-og 2-skillingene siges det, at for det første var mindste handel på øerne til et beløb af to skilling, og for det andet var indbyggerne meget imod kobberpengene, da der aldrig tidligere havde cirkuleret kobberpenge. også O. P. Kølle skriver i 1788, at de ikke var kommet i omløb, og da de danske 1-skillinge fra 1771 som blev sendt til øerne i 1795 heller ikke kom i omløb, er det svært at se, hvornår mønterne egentlig cirkulerede. Imidlertid forekommer der en del eksemplarer i slidt stand, muligvis har de cirkulerer andetsteds ???
Om de private mønter siges det, at de er præget af en Seeberg, muligvis overkøbmand Christian Seeberg (opr. Søebjerg). Og en nærmere beskrivelse følger: på den ene side er i en cirkel et bjerg (Søbjerg!), og på den anden side er indslået værdien, som kunne være 48, 36, 24 eller 12 skilling. Mig bekendt er ingen af de nævnte mønter bevaret for eftertiden, og beskrivelsen siger også hvorfor: de var alle præget af rent sølv, og er formentlig omsmeltet da de nye officielle 12-skillinge fremkom i 1740, disse havde kun et sølvindhold på 50%.
(Møntklubben Poletten. Festskrift 1973-1988 side 15)