Anmeldelse af
Keld Grinder-Hansen: Kongemagtens krise. Det danske møntvæsen 1241-1340. Museum Tusculanums forlag, 2000; 260 kr.

af Niels Jørgen Jensen og Mogens Skjoldager, Dansk Mønt

Hvis man er den lykkelige ejer af MB 580 og glæder sig over at Sakskøbing er repræsenteret i samlingen, bør man ikke læse Keld Grinder-Hansens bog. Mønten, der af Mansfeld-Bûllner henføres hertil, er i virkeligheden fra Nørrejylland. Men hvis man ønsker et overblik over de fremskridt, forskningen har gjort i de over 100 år, der er forløbet siden Hauberg og Mansfeld-Bûllner offentliggjorde deres forskningsresultater, kan den nye bog ikke anbefales varmt nok.

Keld Grinder-Hansen har gennem de seneste år skrevet talrige artikler om dansk møntvæsen i middelalderen og det må hilses velkommen, at hans PhD-afhandling om borgerkrigsperiodens danske udmøntninger nu udkommer i bogform. Der er tale om en fremragende bog, der udfylder et stort hul i den danske numismatiske litteratur. Den indledende bemærkning om risikoen for at sætte sig mellem to stole - den historiske og den numismatiske - kan vi forstå, men frygten er ubegrundet. Interesserer man sig udelukkende for numismatikken, må man springe de første 100 sider over, vi andre er begejstrede for at få sat tidens møntvæsen ind i en større sammenhæng.

Det kan ærgre lidt, at grænsen er sat ved året 1340. Logisk ligger den naturligvis i møntvæsenets sammenbrud, men da både Hauberg og Mansfeld-Bûllner går til 1377 ligesom Grinder-Hansen selv strejfer Valdemar Atterdag i Tårnborg-afsnittet, kunne det være logisk at tage denne sidste periode med. I Kaabers katalog henføres MB 528 til Valdemar Atterdag. Grinder-Hansen fastholder Christoffer 2., men netop i dette tiår er der vel himmelvid forskel på møntens betydning afhængig af placeringen på de enkelte regenter?! Men ok, sætter man grænsen til 1377, så må Magnus Smek også med og så sprænges vel rammerne?

Efterfølgende følger en række af de punkter, vi er faldet over over gennemlæsningen. Nogle fortjener ros, andre er måske fejl og atter andre savner måske blot en uddybning. De kritiske af disse enkeltkommentarer skal opfattes som en mulig hjælp overfor bogens læsere og skal bestemt ikke anses for en devaluering af den i øvrigt fremragende bog. Men altså::

Det er en nydelse at læse denne bog, som givetvis vil stå som et standardværk i mange, mange år. Tillykke.


Tilbage til Dansk Mønt