Nedenstående artikel er velvilligst stillet til rådighed for Dansk Mønt af Uno Barner Jensens hjemmeside.

At samle på stempel-varianter fra Trankebar

af Uno Barner Jensen

De fleste som samler på mønter fra Trankebar samler enten fordi de interesserer sig for den spændende historie, der knytter sig til den tidligere danske besiddelse i Indien eller fordi mønterne fra Trankebar selvfølgelig hører med til en samling af danske mønter, ligesom mønterne fra Færøerne, Grønland og Dansk Vestindien.

Er man begyndt at samle på mønter fra Trankebar, kan det også være spændende at søge efter varianter. Specielt er der fremstillet mange stempler til de fleste kobber- og sølvmønter, og gennem tiden er der også fundet stempelvarianter af en del af blymønterne. Antallet af stempler kan måske fortælle lidt om omfanget af udmøntningen i kolonien.

Af tidligere katalogudgivere var det Chr. Funck-Rasmussen (1), der for knap 50 år siden udarbejdede den mest omfattende beskrivelse af varianter. Formålet med mit eget katalog fra 1978 (2) var bl.a. at få en bedre oversigt over typerne og dette var en medvirkende årsag til at de fleste varianter ikke blev registreret og katalogiseret selvstændigt.

I dag har hver enkelt mønt sit eget nummer i UBJ-katalogiseringen, men denne nummerering vil i løbet af efteråret blive forenklet yderligere, således vil Christian 7´s 2 royalinere kun få eet hovednummer og derefter identificeres efter årstallet, ligesom opdelingen i min bog "Dansk Ostindien, Handelsmønter og mønterne fra Trankebar" eller i World Coins fra Krause Publication. Med tiden vil der uden tvivl blive katalogiseret en del, såvel kendte som hidtil ukendte stempelvarianter og der vil derfor blive behov for en underopdeling af hovedtyperne.

Antallet af varianter er omfangsrigt og blot det af få bearbejdet en enkelt type eller årstal af en mønt, når man ikke er i besiddelse af et stereomikroskop (3), men må ty til fotografier, er et omfattende og besværligt arbejde. Men som tiden går, bliver der også tid for flere stempelundersøgelser og enkelte af disse resultater fortæller jeg om i nærværende artikel.

Frederik V

1 kas 1761 UBJ 245

Af denne sjældne mønt kender Chr. Funck-Rasmussen kun eet sæt stempler og dette har også været tilfældet for mig selv ind til for et halvt års tid siden, hvor jeg blev opmærksom på der fandtes to forskellige sæt stempler.


Oprindelig kendte

Det nye sæt stempler

På det oprindelig kendte sæt kendte stempler rammer venstre nedstreg i A i DAC den lodrette del af D.

Det nye sæt stempler, rammer venstre nedstreg i A den vandrette del af D. Desuden mangler tilsyneladende det første punkt foran I.

Forsiderne er også forskellige, hvor specielt forskellen på kroneformen er tydelig.
Forsiden har været meget dårlig på de fundne eksemplarer, hvilket har gjort det vanskeligt at udføre en tydelig og sikker stregtegning.

Christian VI

4 kas u.år UBJ 212

Der eksisterer mindst lige så mange varianter af denne type som af den efterfølgende UBJ 213. Når mønten medtages her, skyldes det muligheden for at sammenligne de to typer med hinanden, hvor UBJ 212 har sammenslynget C6 og UBJ 213 har 6 frit i C.

4 kas u.år UBJ 213

 

Af denne type har Chr. Funck-Rasmussen katalogiseret 4 forskellige. Her viser jeg 6 forskellige forsidestempler og 7 forskellige bagsidestempler.

Samtidig vises de koblinger af stemplerne, som jeg har kendskab til, men der eksisterer med stor sandsynlighed flere varianter og andre koblinger end de her viste, ligesom jeg langt fra har registreret og fotograferet alle kendte 4 kas.

1

        A


også med bs. D

         C


også med bs. A

        B


også med bagside E

        D

       E

5

        F

6

       G

Bagsiderne C, D og E er med al sandsynlighed opgraverede fra stempel A og det kan være vanskeligt, 
med det blotte øje at se, hvilken variant man er i besiddelse af. 
Bagsidestempel C er også benyttet til UBJ 214

4 kas u.år UBJ 214

Typen med det spejlvendte C6 er præget samtidig med UBJ 213.
Selvom typen er forholdsvis sjælden er der alligevel udmøntet en del og endda benyttet forskellige bagsidestempler. Med forsidens fejl skulle man ellers forvente udmøntningen var ophørt hurtigt.

1

A

 B (=213 C)

Frederik VI

4 kas 1815 UBJ 368

Chr. Funck-Rasmussen har 2 varianter af 4 kas fra 1815, hvor forskellen er beskrevet ud fra forsiderne, med kronens kors hhv indenfor og i perleranden.
De her viste 4 kas er tydeligt 2 forskellige, såvel hvad angår for- som bagside. For type 2 er det dog svært at vide om korset er inden- eller udenfor perleranden.

   1      

      A Bagside A kendes med forside 1 og 2

2      

3      

      B Bagside B kendes med forside 3 og 4

Forside 4 er også benyttet til 1816

4      

   1816

Forside 4 går igen på 4 kas 1816, som igen består af en 4 række varianter.

Denne gennemgang er kun sporadisk, og kan fortælle lidt om hvad der kan forventes i fremtiden at ville blive beskrevet af varianter af mønter fra Trankebar. Måske skulle du derfor gemme dine dubletter eller se godt efter om der nu er forskel i stemplerne, inden du skiller dig af med dem - eller bedre, måske anskaffe nogle flere til stempelstudier.

Da der ikke er tale om en færdig bearbejdning af stemplerne, er den benyttede nummerering kun til brug for nærværende artikel.

Vil du vide mere om den interessante historie omkring mønterne fra Trankebar, vil det være en god ide at anskaffe min nye bog: Dansk Ostindien, Handelsmønter og Mønterne fra Trankebar - den vil kunne købes hos de fleste mønthandlere på børsen.

(Børsbladet Mønter i Aalborg 1998)


Noter:


Tilbage til Dansk Mønt