Klik for forstørrelse

Hidtil ukendt danske mønt fundet

Niels Jørgen Jensen og Mogens Skjoldager - 22. oktober 2009

En hidtil ukendt mønt føjer sig nu til den danske møntrække.
I Vestsjællands muld har amatørarklologen Steen Ahlgren fundet den her viste mønt med sin erfaring og sin metaldetektor, der lige som hans mange andre bemærkelsesværdige fund ender på Nationalmuseet.
Mønten er fundet som enkeltfund - er som sagt unik, og derfor kan der ikke siges meget om den med 100% sikkerhed. Motivets design giver dog mulighed for rimeligt kvalificerede gæt for tid. Her på Dansk Mønt er dette gæt Valdemartiden, dvs. Valdemar den store, Knud VI og Valdemar Sejr. Hvis det er et W til højre for kongen på møntens forside falder Knud VI ud. Valdemar den Stores mønter har gennemgående motiver der dækker næsten hele møntfladen, så vi hælder til Valdemar Sejr, hvor mønterne har et mere enkelt design.
Hvor mønten er slået er væsentligt sværere at give et godt gæt på. At den er dansk er der næppe tvivl om, da ingen af de omkringliggende lande benytter helt tilsvarende design, og både vægt og størrelse passer fint til Valdemartidens danske mønter. Møntens forside kan stamme fra et hvilket som helst af tidens danske møntsteder. Bagsidens to tårne har været brugt i både Lund og Roskilde, medens det store kors under biskoppen på møntens bagside mere knytter sig til det jyske.
Desværre må en nærmere bestemmelse nok vente til den dukker op i større mængde i et regulært skattefund. Trods dette, er fundet en numismatisk sensation. Det er ikke ualmindeligt at finde varianter af kendte middelaldermønter, men dette fund er så oplagt en helt ny type, og sådanne er der i de sidste små hundrede år kun fundet ca. ti af.

Vi vil gerne anbefale at man følger de to følgende link der viser nogle af de fine sager som Steen Ahlgren har bragt for en dag: Valkyriefibula samt Thor og Loke.


Tilbage Dansk Mønt