Medaljeserien Danmarks historie –
Spekulationsudgivelser fra Mønthuset Danmark
af Jerry Meyer
Dette firma har på få år nået at blive et monopollignede møntimperium. Firmaet skriver på sin hjemmeside følgende om koncernen: Moderselskabet er det finske møntværk Rahapaja OY. I koncernen indgår desuden AB Svenska Myntverket Eskilstuna (2002). Det Norske Myntverket A/S (2003). Svenska Medajl AB (2006) samt OY Nordic Moneta AB og Rahapaja Insignia. I 2006 havde møntværket i Finland 247 ansatte og en omsætning på 122 millioner euro, (2007).
Danmarks første andelsmejeri i Hjedding 1882, sølv, 27,02 gram
Danmarks historie i ægte sølv(?). På medaljerne står der 925 S hvilket står for 925/1000 lødigt sølv. Mønthuset bruger i deres annoncer benævnelsen: ægte sølv.
En unødvendig benævnelse, enten er medaljen i sølv, eller også er den ikke.
En tidligere benævnelse: sølv dukater er heldigvis forsvundet fra annoncerne. Dukater er en benævnelse for guldmønter. Se Numismatisk Leksikon Peter Flensborg 1996. Mønthuset Danmark har valgt ikke at lade medaljeserien Danmarks Historie udgive kronologisk. Medaljerne udgives spredt i danmarkshistorien.
I firmaets farvestrålende brochurer læses teksten: Tryghedsgaranti, tryghed for hvad?? Der gives sikkerhed for at medaljen er ”ægte” sølv. Den 10. januar 2004 blev medaljen ”Slaget i Køge Bugt” tilbudt til 285,- kr. Efterfølgende medaljer til 530 kr. + porto 39 kr.
Mønthuset opgiver oplagstal for denne serie til højst 25.000 eksemplarer. Medaljernes motiver er lavet af norske kunstnere. Firmaet har brugt ganske betydelige beløb på markedsføring. Alene de mange husstandsomdelte reklamer har kostet mange penge. Kunder af Mønthuset Danmark har skrevet en del på Internettet, om deres investeringer kan holde.
Det er et spørgsmål som jeg hermed vil søge besvaret.
Mønthuset Danmark sælger medaljerne fra Danmarks historie for 530,- kr. + 39,- porto. Der er februar 2008 udkommet 55 stykker i denne serie. Prisen for 55 stykker er 29.150 kr.+ porto. 2.145 kr. Priserne på numismatiske effekter svinger meget. En ting, der kan få antikviteter til at stige i pris, er efterspørgsel. Normalt oplyser udbydere af medaljer nøjagtig hvor mange stykker, en serie består af. Det vil Mønthuset Danmark ikke oplyse køberne om. Da danmarkshistorien er lang, kan der altså komme mange, mange flere medaljer til denne serie.
Sælges medaljerne på en offentlig auktion, skal der betales et salær, som vil blive trukket fra hammerslagsprisen. Træk omkostningerne fra indkøbsprisen. Derefter kan en (mulig) fortjeneste beregnes. Der er dog mange forskellige salærudregninger i de forskellige auktionshuse. Sælges en medalje fra serien Danmarks historie på en auktion, og opnås der en hammerslagspris på 150 kr. skal der betales et salær, lad os sige 25 %, der vil således være 112,50 kr. at udbetale. Er disse medaljer købt som en INVESTERING vil køber have tabt 417,50 kr. på en medalje som har kostet 530 kr. Men - har Mønthuset Danmark lovet en gevinst på medaljerne? – næppe!
Hvis der kun samles for at opnå en sikker gevinst, så brug dog i stedet pengene på en sjov aften på Dyrehavsbakken, gå i Cirkusrevyen, eller en tur til Bakkens Pølsekro og syng med på de glade viser. Haakon er der desværre ikke mere, men der er en anden klaverbokser i stedet for.En tur på Dyrehavsbakken er en gevinst.
Foto af en guld- og sølvskrot-handler
Sådan ender mange moderne samlinger af sølvmedaljer. De sælges som sølvskrot. Her ender samlingen hos en guld- og sølv-handlende i en forretning på Frederiksberg.
Hvor meget mønthandlere, guld- og sølvhandlende giver for medaljer, bestemmer de selv. Men i disse forretninger er indkøbsprisen ofte den daglige indkøbspris for sølv. For en medalje på 27,02 gram, der har et stempel med 925 S, ganges 0,925 med vægten 27,02g. = 0,24993 x sølvprisen f. eks 1,88 per gram, kan prisen være = 46.98 kr. Denne pris betales for troværdige stempler. Man kan måske lidt muntert sige:
at de eneste, der i dag tjener på Mønthuset Danmarks medaljer er – Mønthuset, guld- og sølvhandlende, samt auktionsfirmaerne.
Der er skrevet lødige oplysninger om de historiske begivenheder, der vedrører medaljerne. Skulle køberens historiske interesse blive yderligere vakt, ja så er pengene til disse medaljer alligevel givet dyrt ud. Man kan købe hele Politikens Danmarkshistorie for ca. 500 - 800,- kr.
Den metode, som bruges til at fremstille Mønthuset Danmarks serier, er moderne fotoarbejde. Begivenheden modelleres. Herefter bliver medaljen pantograferet ned til den ønskede størrelse. Gammeldags gravørarbejde er der ikke tale om. Disse medaljer er et hurtigt maskinprodukt af tiden. Om man kan lide medaljernes tekniske udførelse, beror på et skøn.
Mønthuset har en meget aggressiv markedsføring. Køber man en af deres medaljer, får man stakkevis af brochurer. Nyeste påfund er Danske Mønter. Her tilbydes, til en grov overpris, en 4 skilling fra Frederik 7 til 295 kr. og en 1 skilling til 299 kr. Disse kan, i samme kvalitet, købes langt, langt billigere i numismatiske foreninger, hos mønthandlere, eller hos auktionsfirmaer der sælger mønter. Et meget brugt referenceværk, Siegs Møntkatalog, har vurderingspriser, som ligger meget lang fra den kvalitet, som vises i reklamerne af disse mønter.
Der tilbydes også ”sjældne” antikke mønter fra Rom, antikke kejsermønter fra det antikke Rom. Mønterne beskrives som sjældne. Eller som ”sjældne samlestykker som er svære at skaffe”. Disse kejsermønter kan købes til priser, der er lavere end de tilbudte. En unik dansk tokrone, og unikke guldmønter tilbydes. Her må jeg atter henvise til Peter Flensborgs Leksikon, her kan Mønthuset Danmark læse hvad ordet UNIK betyder.
Et dansk møbelfirma, Hurup Møbler, har en ganske sjov annonce. Her ses tre personer i en sofa. Sælgeren (møbelfabrikken) et grossistled og en køber. Her bliver det fordyrende grossistled fyret Denne metode bruges naturligvis ikke af Mønthuset Danmark. Alle mønter og pengesedler, som dette firma sælger, kan købes billigere hos auktionshuse, mønthandlere og i møntklubber. Mønthuset Danmark har indsparket et fordyrende grossistled, så samlerne (eller investorene) kommer til at betale dyrt for deres møntkøb. Gid dog at investorer, der ønske at købe Mønthuset Danmarks udbudte mønter, pengesedler samt medaljer, ville undersøge hvad disse kan købes for hos auktionshusene og mønthandlere. Her er der nemlig mange penge at spare.
For nogle år siden udgav en amerikansk investor pengesedler til brug på planterne. Man købte noget af en af planet for disse ”pengesedler”. Dette firma solgte disse ”pengesedler” til naive samlere, der så skulle sælge de sjældne ”pengesedler” til endnu mere naive samlere for at få sin andel betalt. Dette er ingen aprilspøg. Sammenlignes køb af dele af planeterne med Mønthuset Danmark medaljer, må en sammenligning, vel falde ud til fordel for Mønthuset Danmark – trods alt!
Interplanetaisk fup-pengeseddel
På Dansk Numismatisk Forenings hjemmeside www.numismatik.dk er der en liste over de (indtil nu) udgivne medaljer fra serien Danmarks Historie.
(2008)