Christiania specie 1654 med ”dansk” forsidestempel

af Sven Aagaard

Først med ansættelsen ca. 1664 af Jonas Olufsen Lunder har vi et sikkert navn på en norsk stempelskærer under Frederik III. Han var bl.a. mester for stemplerne anvendt til ½ dukaten uden år , ligesom han skar stemplerne til 2 dukaten uden år (NMD 5a), der tilmed bærer hans initialer IL. Det er derfor uvist, hvem der før 1664 skar de mange stempler anvendt til småmønt, kronemønt og speciemønt, der i Frederik III´s regeringstid blev slået på Mønten i Christiania.

 

 

På auktionen sælges en speciedaler 1654 (NMD 76, Aagaard 45.5), hvis forsidestempel ud fra sin stilmæssige lighed med det viste københavnske speciestempel fra 1653 – sammen med 9 lignende stempler anvendt på Mønten i Christiania – må anses for at være skåret af den københavnske stempelskærer Jeremias Hercules. Omstændighederne for stempelleverancen er ikke nærmere kendte, men Aagaard har fremført den hypotese, at de tidligere stempler anvendt i Christiania til speciemønt på grund af deres misvisende portrætfremstilling af kongen har fremprovokeret leverancen.

Hvervet som stempelskærer er selvsagt en nøglefunktion på et møntsted. I 1600-tallet var der i Europa stor rift om stempelskærere, så Mønten i Christiania kan i perioder have manglet en stempelskærer, og derfor måttet ty til leverancer af stempler fra Mønten i København. Sådanne leverancer var meget almindelige i slutningen 1700-tallet, hvilket bl.a. er dokumenteret igennem Frank Pedersens mange omhyggelige stempelundersøgelser.

Danmark og Norge sammen med Slesvig var i ”dansketiden” ét fælles kongerige. Moderne møntbeskrivelser som Holger Hedes møntværk, der opdeler beskrivelsen på møntsteder, efterlader derfor reelt et fejlagtigt billede af møntomsætningen i 1600-tallet, hvor mønter fra de respektive møntsteder anvendtes på lige fod i hele riget. Et faktum, der dokumenteres af store danske møntskattefund som Brogadeskatten fra Køge, som indeholdt mængder af mønter produceret i Norge.

(Oslo Myntgalleri 10 (2016) side 23)

 


Litteratur:


Tilbage til Dansk Mønts forside